Garai Pincészet Nyéki-hegy


garai-boraszat-2.jpg A Garai Pincészet 2013-ban vásárolta a Garai család a kezdetben 1,5 hektár területet a Nyéki-hegyen. A szőlőterület részben régi telepítésű kékfrankosból, részben új telepítésű cabernet sauvignonból áll. A több mint 10 éves, számos borversenyen kiváló eredményeket elért hobbiborászkodás után végre lehetőség nyílt arra, hogy a kedvelt szekszárdi borvidéken, saját kézzel művelt szőlőterületről készíthessünk, saját készítésű borokat. A technológia és a pince mérete korlátozott mennyiség feldolgozását teszik lehetővé, így nálunk biztosan kézműves borok kerülnek előállításra. A környező borászatokkal egy borút kialakítását tervezzük. Hosszú távú célunk is a minőségi kézműves bor előállítása, a szekszárdi borvidék jó hírnevének öregbítése. Évről-évre növeljük a saját művelésű szőlőterületünket a szomszédos parcellák felvásárlásával. A syrah, merlot fajták mellett 2020-ban cabernet franc és kékfrankos szőlőket telepítettünk. Célunk egy 5 hektáros birtokméret elérése.

garai-boraszat-3.jpgSaját művelésű cabernet sauvignon és kékfrankos szőlőinket saját telepítésű syrah és merlot fajtákkal egészítettük ki. Ezeken kívül feldolgozunk még szekszárdi területekről cabernet franc és kadarka fajtákat. Bikavérünket, kékfrankosunkat és a kadarkánkat több éve az egységes szekszárdi palackban hozzuk forgalomba. A fajtaborokon kívül szívesen készítünk különféle házasításokat.  Jelenleg legkedveltebb cuvée borunk a 2015-ös 3333, amely név a palackok számára, a három egyenlő arányú alkotóelemre (cabernet sauvignon, cabernet franc, shiraz) és az árra egyaránt utal. Pincénk zászlósbora a Täuninger cuvée hasonló összetételből áll össze, azonban csak a kiváló évjáratokban készül. Utoljára 2012-ben lett palackba töltve. Legbüszkébbek jelenleg 2017-es cabernet sauvignon tételünkre vagyunk, amely még hosszú potenciállal bír, de már most harmonikus, összetett ízvilágú, testes vörösbor.